Foreslår å stenge Strandkaien

Byrådet foreslår at Graveklubben fra 31. mai 2010 og til 1. uken i september 2011 skal legge ned BossNett, fjernvarmerør og skifte vann- og avløpsrør i Strandkaien. Statens Vegevesen skal i samme periode fornye gateløp og fortauer.

Første del av arbeidet mellom Torget og Strandkaien skal skje med døgnkontinuerlig drift syv dager i uken. Dette arbeidet skal være avsluttet før byggearbeidene på mathallen tar til 1. september 2010. Det foreslår byråd Lisbeth Iversen i en sak byrådet skal behandle 24. mars. I sakspapirene til byrådet heter det at en slik rask gjennomføring vil være en stor fordel for både publikum, næringslivet i området og bysamfunnet som helhet. Se saken

Gravearbeidene er en del av arbeidet med å fornye gatelegemet og oppruste Strandkaien. Dette skjer i regi av Statens Vegvesen og er en del av Bergensprogrammet. Før fornyingsarbeidet kan gjennomføres skal BossNett legge ned sin rørgate, BKK Varme skal legge ned fjernvarmerør mot Nordnes, vann og avløpsetaten skal skifte ut gamle vann- og avløpsrør, BKK Nett skal skifte strømkabler og Telenor legge til rette for mer bredbånd..

Graveklubben har ønsket å gjennomføre første del av Strandkaien før arbeidet med Torghallen tar til for å unngå at disse to prosjektene påvirker hverandre negativt. Ved å gjennomfør arbeidet i sommer er det mulig å gjøre dette på atskillig kortere tid enn om arbeidet skulle ha foregått parallelt med byggingen av Torghallen.

Under første del av gravearbeidet skal Blomstertorget brukes til riggområde. Planen er at de utgravde massene skal fraktes ut med lektere som ligger til kai innerst i Vågen. For å sikre en raskest mulig fremdrift på den første etappen legges det opp til følgende:

  • Blomsterhandlere flyttes litt lenger ned på Torget. Dette skjer fra 18. mai 2010.
  • Strandkaien stenges for trafikk fra 31. mai 2010.
  • Klart for bygging av mathall 1. september 2010.

Etter at arbeidet med mathallen tar til, fortsetter gravarbeidene langs den ytre delen av Strandkaien. Hele Strandkaien planlagt ferdig første uken i september 2011, samtidig som mathallen etter planen skal åpnes.

Å stenge Strandkaien er en krevende operasjon. Statens vegvesen har laget en egen trafikkavviklingsrapport. Hovedgrepet er å legge gjennomgangstrafikken via Strandgaten og Chr. Michelsensgate til Teatergaten. Flere bussruter blir omlagt.

Hurtigbåterminalen vil være åpen for trafikk i hele byggeperioden. Alle dører og porter skal ha gangadkomst, og det skal i anleggsperioden også opprettes gangtrase  i full fortausbredde langs butikkfasadene i hele Strandkaiens lengde.


Publisert: 26.02.2010
Oppdatert: 20.03.2010
Bergen Vann    |    BIR Infrastruktur    |    BKK Nett    |    Eviny Termo    |    Telenor    |    Bergen Fiber